MENÜ

 

„Tour de Börzsöny"

2018. október 11-14.

A Börzsöny Magyarország egyik leginkább magashegység jellegű hegyvidéke. Az egykori vulkáni kráter peremén megmaradt sziklás gerinc legmagasabb csúcsa, a Csóványos (939 m) alig marad el a Kékestetőtől, de a környezete sokkal vadregényesebb: a hosszú mély völgyek, az egymás után sorakozó hegyhátak bejárása igazi csemege a túrázók számára. A hegység közepe nagy kiterjedésű, ember nem bolygatta erdőség, a 7-800 m szint feletti Magas-Börzsöny. Ez az útcélunk.

 

A teljes túraprogram letölthető innét

 

Csütörtökön és pénteken a hegy lábánál alszunk egy erdei házban, szombaton éjjel pedig a Börzsöny egyik csúcsára épített (!) Nagy-hideghegyi turistaházban.

 

Utazás október 11-én csütörtökön délután, érkezés a szállásra este:

Szénpataki kulcsosház - Királyrét felett 3,5 km a Szén-pataki völgyben.  

Erdő közepén álló ház (N47.91769 E18.97615) romantikus környezetben, minden lakott helytől távol, 33 fő / 5 szoba, konyha, saját ágynemű használat, nomád erdei kulcsosház: „Zuhanyzási lehetőség biztosított, de a melegvízhez bizony fával kell befűteni a fürdőkályhába. Az elektromos áramot aggregátor szolgáltatja.”

 http://www.erdeihazak.hu/bakancsszallasok/szenpataki-kulcsoshaz

 

Megközelítés: Vác felől a 2-es úton, Kismarosnál jobbra, figyelni kell az útjelző táblákat Királyrét   és Szokolya van kiírva. Királyrét üdülőtelep központjában N47.89473 E18.97802-nál itt jobbra.

 

Szombat esti szálláshely: a Nagy-hideghegyi turistaház

Talán ez egyetlen turistaház Magyarországon ahova csak gyalog lehet fölmenni, a Magas-Börzsöny 843 m-es csúcsára épült Nagy-Hideghegyi turistaház igazi magashegyi feelinget áraszt.

Saját hálózsákot kell vinni, 45 férőhely, 4+1 ágyas szobák.

Konyha használat nincs (büfé és étterem van a vendégek részére) de a saját szendvicset el lehet fogyasztani az asztaloknál.

https://nagyhideghegy.hu/

 

 

Hogyan készüljek?

 

Amit mindenképp kell hozni:

                 - három napra szükséges élelem, a hegyen nincsenek boltok, faluba nem megyünk. (A Nagyhideghegyi turistaházban lesz büfé).

                - hálózsák, mindkét szálláshelyen szükség lesz rá!

                - hátizsák, amiben elfér a hálózsák is, mert a szombat esti szálláshelyet gyalog közelítjük meg

                - esőkabát, túrázásra alkalmas cipő, papucs (este a szálláshelyen ne a sáros cipőben legyünk)

                - térkép - viszek néhány térképvázlatot papíron is kinyomtatva, de van nagyon jó ingyenes térkép okostelefonra, ha van alkalmas eszközöd hozzá, akkor mindenképp töltsd le innét: www.turistautak.hu

                       Miért?  A 30 fős csapat nem fog szorosan együtt haladni, erőnléttől függően lesznek, akik gyorsabban és  többet  mennek – ezért minden napra több választható nehézségű útvonal lesz. A túrázók több csoportban – de soha nem egyedül! – fognak haladni. Legyen nálad térkép.

                   - zseblámpa, a Szénpataki kulcsosházban nincs állandó villany (aggregátorról megy),  továbbá, októberben korán sötétedik, a túrák végén szükség lehet rá!

       Amit még jó tudni:

                    - Királyrét környékén a hét végén fizető parkoló rendszer van érvényben, a sorompóknál behajtáskor kell fizetni.    Mivel mi csütörtökön érkezünk, ezért nekünk nem kell fizetni :-)

                    

                   

Mi lesz a túraprogram?

Péntek: gyalogtúra három választható távon (7 – 11 – 15 km) a túra első részét mind együtt tesszük meg, a Fultán-kereszt pihenőhelynél lehet hosszabban pihenni vagy tovább menni egy kisebb vagy egy nagyobb körre (ld. részletes túraterv!).

 

Szombat délelőtt: elhagyjuk a Szén-Pataki kulcsosházat és megmásszuk a Nagy-hideghegyet (5 km) - visszük magunkkal a hálózsákot és a fogkefét.

 

Szombat délután: gyalogtúra három választható távon (6 – 8 – 10 km) a túra első részét mind együtt tesszük meg, a Csóványost (938 m) mindenki megmássza, innét lehet tovább menni egy kisebb vagy nagyobb körre (ld. részletes túraterv!).

 

Vasárnap délelőtt: „A” változat – vissza az autókhoz a Szén-Pataki kulcsosházhoz (5 km). Abban az esetben, ha nem jön utánunk vendég, az autók maradhatnak a kulcsosház mellett.

„B” változat – Királyrétre (7 km) abban az esetben, ha az autókat le kell hoznunk Királyrétre, (szombaton reggel a sofőrök lehozzák az autókat).

Az útvonalakat a részletes túraterv tartalmazza.

 

Ezt még nézd meg és ha tudod nyomtasd ki:

 Részletes túraterv, útvonal leírások, térképek - letölthető itt!

 

 Érdekesség Királyréten az erdei vasút:  http://kisvasutak.ipolyerdo.hu/kiralyreti-erdei-vasut

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

  • Jövőre jubileumi Tour de Délvidék!
    2010-07-27 15:50:23

    2011-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre a délvidéki magyar fiatalok nagy nyári kerékpáros vándorlása a "Tour de Délvidék".  Hogy merre lesz az útvonal?  Ezzel kapcsolatbna Zsoldi csak ennyit árult el: "The best of the Tour´s"

Szavazás

Tetszett az idei Tour?
A szokásos volt színvonal, de azért jövőre is megyek...
Kiváló szervezés, jó volt a program, remekül éreztem magam!
Akkor lássak legközelebb biciklit, mikor a hátam közepét...
Asztali nézet